Aslında, 4 ülke kurs ortasında müdahale gerçekleştirme kabiliyetine sahiptir. Bunlar: ABD, Rusya, Çin ve Hindistan. Tam olarak ASAT yeteneklerine sahip 4 ülkenin küçük kulübü. Teoride, yörüngedeki uyduları başarılı bir şekilde vurabildikleri için, bir füzenin balistik yörüngesinin ortasında başarılı bir önleme şansı oldukça yüksektir. Ancak gerçek anlamda, yalnızca Çin ve ABD, anti-balistik müdahaleyi başarıyla test etti.
Diğer ülkeleri görmezden geleceğim ve Çin'e odaklanacağım. Amerikalıların dünyadaki en gelişmiş BMD'ye sahip olup olmadığını bilmiyorum, ama gerçek şu ki Çin, anti-balistik yeteneklerde Amerikalılara yaslanıyor.
Orta kurs balistik yeteneklerimiz var:
HQ-19 [THAAD muadili]
HQ-26 [SM-3 muadili]
Her üç füze de uzun menzilli anti-balistik füze yetenekleri için tasarlanmıştır. Çin'in yerli füzesavar sistemleri, anti-balistik olanlar bile artık olgunluğa yaklaşıyor. Örneğin, Çin'in ilk büyük başarısı, düşman füzelerini vur-öldür yoluyla imha etmek için tasarlanmış bir kinetik ölüm aracının (KKV) 1999'daki başarılı testiydi. Bu arada Çin, KKV'leri kullanan HQ-19 ve HQ-26 olmak üzere iki farklı füzesavar sistemi geliştirdi. İlk sistem olan HQ-19, THAAD'ın Çin eşdeğeri olarak tasarlandı ve 2018'de konuşlandırıldı, ancak testler 2003'te başladı. HQ-26, geliştirmeye biraz sonra girdi, ancak 2016'da uçuş testlerine girdiği bildirildi. .
HQ-26'nın menzili 2000 km olduğunu iddia ediyor, bu menzil onu sadece 2500 km menzile sahip SM-3'ün Blok IIA versiyonundan sonra ikinci bir önleyici olarak yerleştiriyor. ABD'li bir diplomat, Çin'in Nansha Adaları ve Yongxing Adası'na bazı füzeler yerleştirdiğini iddia ediyor. Bazı analizler, kapsamlı hava savunma sisteminin Güney Çin Denizi'nde CSA-6B, HQ-9 ve HQ-26 aracılığıyla entegre edildiğini ve bölgedeki ABD kuvvetleriyle başa çıkma gücünü artırdığını bildirdi. HQ-26, SM-3'e benzer bir deniz önleme aracını garanti eden Type 055'e kurulabilen bir füzedir.
HQ-19'un menzili, oldukça tartışmalı olan 1000-3000 km olduğunu iddia ediyor. 2000 km menzili bile düşünüyorum, bunun üzerinde şüphelerim var ama bu füzenin gelişiminin 1990'lara dayandığını ve X-band faz dizili radarının 4000 km mesafedeki hedefleri tespit edebildiğini belirtmek isterim. Bu seri hala bir ara ve terminal kesişimi gerçekleştirmeyi başarır, bu da onu THAAD'ın üzerine çıkarır, HQ-19 lehine bir faktör, KKV araçlarına sahip olmasıdır. HQ-19, uyduların yanı sıra füzeleri de düşürme yeteneğine sahip çift amaçlı bir KKV savaş başlığı ile donanmıştır. Bildiğim kadarıyla Çin, 5 Şubat 2018'de topraklarında 4. kara konuşlu füze önleme testi gerçekleştirdi ve amacına ulaştığını bildirdi.